Tarta z mozarellą, cukinią i pomidorami

Kruchy Spód:

  • 250 g mąki pszennej tortowej
  • 150 g zimnego masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli

Farsz:

  • 3 całe jajka
  • 1 żołtko
  • 50 g startego sera żółtego
  • 100 g śmietanki kremówki
  • sól, pieprz do smaku
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 1 mozarella (120 g)
  • 1 żółta cukinia
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • garść migdałów

Spód:

Do mąki dodajemy sól i pokrojone w kosteczkę zimne masło. Rozcieramy palcami lub mikserem, aż uzyskamy kruszonkę. Dodajemy jajko i wyrabiamy jednolite ciasto.

Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na 30 minut do lodówki.

Schłodzone ciasto wałkujemy, podsypując mąką na okrąg o większej średnicy niż nasza forma do tarty.

Ciastem wyklejamy dno i boki formy. Dno nakłuwamy widelcem.

Formę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy 20-25 minut na złoty kolor.

Farsz:

Cukinię kroimy na plasterki i podsmażamy na oliwie.

Jajka, żółtko, starty ser i kremówkę dokładnie mieszamy. Dodajemy zioła prowansalskie. Doprawiamy solą i pieprzem.

Wykończenie.

Na podpieczony spód wykładamy kawałki mozzarelli. Zalewamy masą jajeczną. Na wierzchu układamy podsmażoną cukinię, połówki pomidorków i siekane migdały.

Całość pieczemy około 30 minut w 180 stopniach, aż masa się zetnie.