Kruchy Spód:
- 250 g mąki pszennej tortowej
- 150 g zimnego masła
- 1 jajko
- 1 łyżeczka soli
Farsz:
- 3 całe jajka
- 1 żołtko
- 50 g startego sera żółtego
- 100 g śmietanki kremówki
- sól, pieprz do smaku
- 2 łyżeczki ziół prowansalskich
- 1 mozarella (120 g)
- 1 żółta cukinia
- 10 pomidorków koktajlowych
- garść migdałów
Spód:
Do mąki dodajemy sól i pokrojone w kosteczkę zimne masło. Rozcieramy palcami lub mikserem, aż uzyskamy kruszonkę. Dodajemy jajko i wyrabiamy jednolite ciasto.
Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na 30 minut do lodówki.
Schłodzone ciasto wałkujemy, podsypując mąką na okrąg o większej średnicy niż nasza forma do tarty.
Ciastem wyklejamy dno i boki formy. Dno nakłuwamy widelcem.
Formę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy 20-25 minut na złoty kolor.
Farsz:
Cukinię kroimy na plasterki i podsmażamy na oliwie.
Jajka, żółtko, starty ser i kremówkę dokładnie mieszamy. Dodajemy zioła prowansalskie. Doprawiamy solą i pieprzem.
Wykończenie.
Na podpieczony spód wykładamy kawałki mozzarelli. Zalewamy masą jajeczną. Na wierzchu układamy podsmażoną cukinię, połówki pomidorków i siekane migdały.
Całość pieczemy około 30 minut w 180 stopniach, aż masa się zetnie.