Tartaletki kawowe

Kruche ciasto:

  • 90 g cukru pudru
  • 230 g mąki tortowej
  • 30 g mąki migdałowej
  • szczypta soli
  • 110 g zimnego masła
  • 1 jajko

Krem:

  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej/50 ml bardzo mocnej kawy
  • 150 g śmietanki kremówki (100 g jeśli używamy naparu kawy)
  • 250 g białej czekolady

Dodatkowo:

  • 200 g dżemu z czarnej porzeczki
  • Płatki piwonii i pistacje do dekoracji (opcjonalnie)
  • 100 g białej czekolady

Kruche ciasto:

Wszystkie suche składniki dokładnie mieszamy w misie miksera. Dodajemy pokrojone na kawałki masło i miksujemy, aż ciasto będzie miało konsystencję mokrego piasku. Dodajemy jajko i miksujemy do połączenia składników. Tak przygotowane ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny.

Schłodzone ciasto wałkujemy na grubość 2 mm. Za pomocą form to tartaletek wycinamy kółka na spód, a z reszty ciasta wycinamy paski do wyklejenia boków tartaletek. Po wyklejeniu boków, wyrównujemy krawędzie , ścinając nadmiar ciasta ostrym nożem. Jeśli czujemy, że ciasto staje się zbyt miękkie by z nim pracować, chowamy je do lodówki i ponownie chłodzimy.

Tak przygotowane formy z ciastem wstawiamy na lodówki na około godzinę. Po tym czasie układamy formy z ciastem na blaszce i nakłuwamy dna tartaletek widelcem. Pieczemy 15 minut w 170 stopniach po czym delikatnie usuwamy obręcze do tartaletek i pieczemy kolejne 5-10 minut. Studzimy.

Krem:

Śmietankę podgrzewamy razem z kawą. Gdy płyn będzie ciepły, zdejmujemy do z palnika i dodajemy posiekaną czekoladę. Mieszamy do rozpuszczenia.

Wykończenie:

Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Za pomocą pędzelka pokrywamy cienką warstwą czekolady wnętrze każdej tartaletki.

Gdy czekolada zastygnie na dno tartaletek wykładamy po łyżeczce dżemu. Na wiersz wylewamy krem kawowy.

Tak przygotowane tartaletki wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny, aż krem kawowy stężeje.