Tartaletki- korpusy

Korpusy jasne:

  • 200 g mąki pszennej tortowej
  • 30 g mąki migdałowej
  • 100 g zimnego masła
  • 60 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 1 małe jajko-40 g ( jeśli mamy duże jajko to dodajemy żółtko i tyle białka by otrzymać 40 g jajka)

Korpusy kakaowe:

  • 200 g mąki tortowej
  • 90 g cukru pudru
  • 30 g mąki migdałowej
  • szczypta soli
  • 30 g kakao
  • 110 g zimnego masła
  • 1 duże jajko -50 g

W misie miksera umieszczamy wszystkie suche składniki, mieszamy. Dodajemy zimne masło pokrojone w kostkę oraz jajko. Mieszamy, aż do uzyskania kruszonki.

Ciasto wałkujemy między dwoma arkuszami papieru do pieczenia na grubość 3 mm. Rozwałkowany placek ciasta umieszczamy w lodówce na 2-3 godziny, do porządnego schłodzenia.

Z zimnego ciasta wycinamy spody oraz brzegi tartaletek i wylepiamy nimi foremki. Foremki z ciastem ponownie wkładamy do lodówki na godzinę. Dzięki temu, ciasto nie będzie zsuwało się z foremek podczas pieczenia.

Schłodzone tartaletki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy około 20 minut, do uzyskania złotego koloru.