Korpusy jasne:
- 200 g mąki pszennej tortowej
- 30 g mąki migdałowej
- 100 g zimnego masła
- 60 g cukru pudru
- szczypta soli
- 1 małe jajko-40 g ( jeśli mamy duże jajko to dodajemy żółtko i tyle białka by otrzymać 40 g jajka)
Korpusy kakaowe:
- 200 g mąki tortowej
- 90 g cukru pudru
- 30 g mąki migdałowej
- szczypta soli
- 30 g kakao
- 110 g zimnego masła
- 1 duże jajko -50 g
W misie miksera umieszczamy wszystkie suche składniki, mieszamy. Dodajemy zimne masło pokrojone w kostkę oraz jajko. Mieszamy, aż do uzyskania kruszonki.
Ciasto wałkujemy między dwoma arkuszami papieru do pieczenia na grubość 3 mm. Rozwałkowany placek ciasta umieszczamy w lodówce na 2-3 godziny, do porządnego schłodzenia.
Z zimnego ciasta wycinamy spody oraz brzegi tartaletek i wylepiamy nimi foremki. Foremki z ciastem ponownie wkładamy do lodówki na godzinę. Dzięki temu, ciasto nie będzie zsuwało się z foremek podczas pieczenia.
Schłodzone tartaletki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy około 20 minut, do uzyskania złotego koloru.