Tartaletki z kremowym serkiem

Korpusy:

  • 260 g mąki pszennej (typ 500)
  • pół łyżeczki soli
  • 125 g zimnego masła
  • 1 żółtko
  • 1-2 łyżki zimnej wody

Farsz:

  • 1 duży zielony ogórek
  • 2 opakowania serka kremowego np. almette
  • łyżka majonezu
  • sól, pieprz
  • oliwki i bazylia do dekoracji

Korpusy:

Ze wszystkich składników zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na godzinę do lodówki. Schłodzone ciasto wałkujemy i wykrawamy szklanką koła, korymi wylepiamy foremki do tartaletek. Spód tartaletek nakłuwamy widelcem. Tartaletki pieczemy w 180 stopniach przez około 20 minut, aż ciasto się zezłoci. Wystudzone tartaletki wyjmujemy z foremek.

Farsz:

Ogórka pozbawiamy mokrej części z nasionkami. Pozostałą część kroimy w drobną kostkę. Tak przygotowanego ogórka mieszamy z serkiem oraz majonezem i całość doprawiamy do smaku. Farszem nadziewamy kruche korpusy. Całość dekorujemy oliwkami i bazylią.