Korpusy:
- 260 g mąki pszennej (typ 500)
- pół łyżeczki soli
- 125 g zimnego masła
- 1 żółtko
- 1-2 łyżki zimnej wody
Farsz:
- 1 duży zielony ogórek
- 2 opakowania serka kremowego np. almette
- łyżka majonezu
- sól, pieprz
- oliwki i bazylia do dekoracji
Korpusy:
Ze wszystkich składników zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na godzinę do lodówki. Schłodzone ciasto wałkujemy i wykrawamy szklanką koła, korymi wylepiamy foremki do tartaletek. Spód tartaletek nakłuwamy widelcem. Tartaletki pieczemy w 180 stopniach przez około 20 minut, aż ciasto się zezłoci. Wystudzone tartaletki wyjmujemy z foremek.
Farsz:
Ogórka pozbawiamy mokrej części z nasionkami. Pozostałą część kroimy w drobną kostkę. Tak przygotowanego ogórka mieszamy z serkiem oraz majonezem i całość doprawiamy do smaku. Farszem nadziewamy kruche korpusy. Całość dekorujemy oliwkami i bazylią.