- 50 gram kakao
- 240 ml wrzątku
- 175 gram mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 115 gram masła lub margaryny
- 200 gram cukru trzcinowego
- 2 jajka
- łyżka ekstraktu waniliowego
- 50 gram drobinek czekoladowych lub posiekanej czekolady
- żelki tęczowe (zozole)
- posypka- gwiazdki
- kolorowy lukier
Wodę łączymy z kakao i mieszamy do momentu, aż nie będzie żadnych grudek. Masło ucieramy z cukrem. Następnie dodajemy jajka i dalej ucieramy. Stopniowo dodajemy mąkę i proszek do pieczenia oraz wodę z kakao i ekstrakt waniliowy- cały czas ucierając. Na koniec dosypujemy czekoladę i delikatnie mieszamy. Ciasto wkładamy do formy do muffinek wyłożonej papilotkami i pieczemy 15-20 minut w 180 stopniach.
Upieczone babeczki dekorujemy lukrem, żelkami i posypką cukrową.