Torcik orzechowy

biszkopt:

  • 4 jajka
  • 200 gram cukru pudru
  • 70 gram mąki pszennej
  • 70 gram mąki ziemniaczanej
  • 2 pełne łyżki kakao

krem:

  • 1/2 szklanki mleka
  • 100 gram masła
  • 80 gram cukru
  • łyżka budyniu waniliowego
  • 1,5 szklanki orzechów

Dodatkowo:

  • śmietana 36%
  • dżem malinowy
  • czekolada mleczna

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania delikatnie dodajemy cukier i żółtka. Mąki i kakao przesiewamy i delikatnie mieszamy z masą jajeczną. masę wylewamy do tortownicy i pieczemy 30-40 min w 170 stopniach.
Na krem orzechowy rozpuszczamy masło i cukier. Następnie dodajemy mleko i orzechy i budyń gotujemy aż zgęstnieje.
Ostudzony biszkopt kroimy na dwie części. Jedną część smarujemy dżemem, na to wykładamy ubitą śmietanę i przykrywamy drugim blatem. Na wierzch ciasta wykładamy krem i dekorujemy czekoladą roztopioną w kąpieli wodnej.