biszkopt:
- 4 jajka
- 200 gram cukru pudru
- 70 gram mąki pszennej
- 70 gram mąki ziemniaczanej
- 2 pełne łyżki kakao
krem:
- 1/2 szklanki mleka
- 100 gram masła
- 80 gram cukru
- łyżka budyniu waniliowego
- 1,5 szklanki orzechów
Dodatkowo:
- śmietana 36%
- dżem malinowy
- czekolada mleczna
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania delikatnie dodajemy cukier i żółtka. Mąki i kakao przesiewamy i delikatnie mieszamy z masą jajeczną. masę wylewamy do tortownicy i pieczemy 30-40 min w 170 stopniach.
Na krem orzechowy rozpuszczamy masło i cukier. Następnie dodajemy mleko i orzechy i budyń gotujemy aż zgęstnieje.
Ostudzony biszkopt kroimy na dwie części. Jedną część smarujemy dżemem, na to wykładamy ubitą śmietanę i przykrywamy drugim blatem. Na wierzch ciasta wykładamy krem i dekorujemy czekoladą roztopioną w kąpieli wodnej.