(Składniki na małą tortownicę o średnicy 16 cm)
Biszkopt czekoladowy:
- 3 jajka
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1,5 łyżki gorzkiego kakao
Krem:
- 250 ml śmietany kremówki
- 250 g mascarpone
- 4 łyżki mleka w proszku
- 2 łyżki gorzkiego kakao
- 1 łyżka cukru pudru
Polewa:
- 30 g gorzkiej czekolady
- 30 g mlecznej czekolady
- 45 ml śmietany kremówki
Ozdoba:
- słodycze kinder
Biszkopt:
Białka odzielamy od żółtek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy żółtka oraz sypkie składniki i delikatnie mieszamy, by piana za bardzo nie opadła. Ciasto przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 35-40 minut w 180 stopniach. Wystudzony biszkopt kroimy na 2 blaty.
Krem:
Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem. Do ubitej śmietany dodajemy kakao, mleko w proszku i mascarpone. Delikatnie miksujemy by składniki się połączyły.
Polewa:
Śmietanę podgrzewamy. Do ciepłej śmietany dodajemy pokruszoną czekoladę. Mieszamy aż czekolada się rozpuści. Studzimy.
Blaty przekładamy połową kremu. Pozostałym kremem dekorujemy wierzch tortu. Na tort wylewamy polewę i całość dekorujemy słodyczami.