Biszkopt:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 7 jajek
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 3 łyżki cukru
- 150 g miękkiego masła
- 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady- 70% kakao
- szczypta soli
Polewa:
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
- 1 tabliczka mlecznej czekolady
- 1 łyżka masła
Dodatkowo:
- szklanka marmolady morelowej
Biszkopt:
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy na chwilę do przestygnięcia.
Masło ucieramy w przestudzoną czekoladą. Nie przerywając ucierania, dodajemy stopniowo cukier puder i żółtka.
Białka ubijamy razem z solą i cukrem. Delikatnie mieszamy z przesianą mąką. Dodajemy masę czekoladową i całość delikatnie mieszamy szpatułką, uważając by piana zbytnio nie opadła.
Ciasto przelewamy do tortownicy i pieczemy godzinę w 180 stopniach.
Polewa:
Obie czekolady wraz z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
Wykończenie:
Wystudzony biszkopt kroimy na 3 krążki.
Marmoladę podgrzewamy. Przekładamy nią krążki oraz smarujemy wierzch tortu. Tak przygotowane ciasto odstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Wystudzone ciasto dekorujemy polewą i odstawiamy ponownie do schłodzenia.