Tort Sachera

Biszkopt:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 7 jajek
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 3 łyżki cukru
  • 150 g miękkiego masła
  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady- 70% kakao
  • szczypta soli

Polewa:

  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 1 tabliczka mlecznej czekolady
  • 1 łyżka masła

Dodatkowo:

  • szklanka marmolady morelowej

Biszkopt:

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy na chwilę do przestygnięcia.

Masło ucieramy w przestudzoną czekoladą. Nie przerywając ucierania, dodajemy stopniowo cukier puder i żółtka.

Białka ubijamy razem z solą i cukrem. Delikatnie mieszamy z przesianą mąką. Dodajemy masę czekoladową i całość delikatnie mieszamy szpatułką, uważając by piana zbytnio nie opadła.

Ciasto przelewamy do tortownicy i pieczemy godzinę w 180 stopniach.

Polewa:

Obie czekolady wraz z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej.

Wykończenie:

Wystudzony biszkopt kroimy na 3 krążki.

Marmoladę podgrzewamy. Przekładamy nią krążki oraz smarujemy wierzch tortu. Tak przygotowane ciasto odstawiamy do lodówki na kilka godzin.

Wystudzone ciasto dekorujemy polewą i odstawiamy ponownie do schłodzenia.