Ciasto drożdżowe:
- 450 g mąki (typ 550 lub 650)
- 220 ml ciepłego mleka
- 15 g świeżych drożdży
- 1 łyżka cukry
- 1 łyżeczka soli
- 70 g rozpuszczonego masła
- 2 jajka
Nadzienie:
- 250 g twarogu
- 1 żółtko
- szczypta soli
Dodatkowo:
- 70 g rozpuszczonego masła do smarowania bułeczek
- 1 jajko do posmarowania wierzchu bułek
Ciasto Drożdżowe:
Mąkę wsypujemy do misy miksera. Drożdże wraz z cukrem rozpuszczamy w mleku. W mące robimy dołek, i wlewamy tam rozczyn. Odstawiamy na 15 minut do wyrastania. Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto.
Miskę z wyrobionym ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrastania.
Nadzienie:
Twaróg ugniatamy z żółtkiem, dodajemy sól i dzielimy na 8 części.
Formowanie bułeczek:
Ciasto delikatnie zagniatamy i dzielimy na 8 części. Każdy kawałek wałkujemy na podłużny placek i smarujemy roztopionym masłem. Środek placka kroimy wzdłuż dłuższego boku na kilka pasków, i układamy łyżeczką farsz- tak jak na zdjęciu.
Placek zwijamy pod kątem w roladę, a formujemy ślimaczki. Tak uformowane bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut do kolejnego wyrastania.
Wyrośnięte bułki smarujemy rozmąconym jajkiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni.
Pieczemy 20-30 minut, na złoty kolor.