Tureckie bułeczki z twarogiem

Ciasto drożdżowe:

  • 450 g mąki (typ 550 lub 650)
  • 220 ml ciepłego mleka
  • 15 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka cukry
  • 1 łyżeczka soli
  • 70 g rozpuszczonego masła
  • 2 jajka

Nadzienie:

  • 250 g twarogu
  • 1 żółtko
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • 70 g rozpuszczonego masła do smarowania bułeczek
  • 1 jajko do posmarowania wierzchu bułek

Ciasto Drożdżowe:

Mąkę wsypujemy do misy miksera. Drożdże wraz z cukrem rozpuszczamy w mleku. W mące robimy dołek, i wlewamy tam rozczyn. Odstawiamy na 15 minut do wyrastania. Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto.

Miskę z wyrobionym ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrastania.

Nadzienie:

Twaróg ugniatamy z żółtkiem, dodajemy sól i dzielimy na 8 części.

Formowanie bułeczek:

Ciasto delikatnie zagniatamy i dzielimy na 8 części. Każdy kawałek wałkujemy na podłużny placek i smarujemy roztopionym masłem. Środek placka kroimy wzdłuż dłuższego boku na kilka pasków, i układamy łyżeczką farsz- tak jak na zdjęciu.

Placek zwijamy pod kątem w roladę, a formujemy ślimaczki. Tak uformowane bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut do kolejnego wyrastania.

Wyrośnięte bułki smarujemy rozmąconym jajkiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni.

Pieczemy 20-30 minut, na złoty kolor.

 

inspiracja