( blaszka 23 x 23 cm)
Ciasto
- 250 g miękkiego masła
- 170 g cukru pudru
- skórka otarta z 1 cytryny
- 5 jajek -rozmiar L
- 150 g mąki pszennej
- 180 g mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Jabłka
- 1 kg jabłek
- 2 łyżki masła
- 3 łyżki cukru trzcinowego
Jabłka
Jabłka obieramy, pozbywamy się gniazd nasiennych i kroimy w dużą kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy jabła oraz cukier. Smażymy 10 minut. Jałka powinny zmięknąć, ale pozostać w kawałkach.
Ciasto
Miękkie masło ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy skórkę z cytryny oraz żółtka- stopniowo, po jednym. Białka ubijamy w oddzielnej misce.
Do ubitego masła dodajemy obie mąki oraz proszek do pieczenia. Całość miksujemy, aż wszystkie składniki się połączą. Do masy dodajemy ubitą pianę z białek i delikatnie mieszamy.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Do blaszki przekładamy połowę ciasta i wyrównujemy wierzch. Następnie wykładamy jabłka i na wierzch drugą połowę ciasta. Ciasto pieczemy w 180 stopniach przez 45-50 min, do tzw “suchego patyczka”.
inspiracja