Ucierana szarlotka cytrynowa

 

skladniki

( blaszka 23 x 23 cm)

Ciasto

  • 250 g miękkiego masła
  • 170 g cukru pudru
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 5 jajek -rozmiar L
  • 150 g mąki pszennej
  • 180 g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Jabłka

  • 1 kg jabłek
  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki cukru trzcinowego

opis_przygotowania

Jabłka

Jabłka obieramy, pozbywamy się gniazd nasiennych i kroimy w dużą kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy jabła oraz cukier. Smażymy 10 minut. Jałka powinny zmięknąć, ale pozostać w kawałkach.

Ciasto

Miękkie masło ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy skórkę z cytryny oraz żółtka- stopniowo, po jednym. Białka ubijamy w oddzielnej misce.

Do ubitego masła dodajemy obie mąki oraz proszek do pieczenia. Całość miksujemy, aż wszystkie składniki się połączą. Do masy dodajemy ubitą pianę z białek i delikatnie mieszamy.

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Do blaszki przekładamy połowę ciasta i wyrównujemy wierzch. Następnie wykładamy jabłka i na wierzch drugą połowę ciasta. Ciasto pieczemy w 180 stopniach przez 45-50 min, do tzw “suchego patyczka”.

 

img_8309

 

inspiracja