Ucierane ciasto z porzeczkami i kruszonką

Forma (20×30 cm)

Ciasto ucierane:

  • 200 g masła
  • 1 szklanka cukru (250 ml)
  • 3 duże jajka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2,5 szklanki mąki pszennej tortowej (typ 45o)
  • 1 szklanka maślanki
  • 400 g czarnych porzeczek

Kruszonka:

  • 1/2 szklanki płatów owsianych
  • 1 szklanka mąki pszennej tortowej
  • 100 g masła
  • 3/4 szklanki cukru trzcinowego

Ciasto ucierane:

Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną.

Miękkie masło ucieramy z cukrem na puch. Następnie, nie przerywając ucierania, dodajemy po jednym jajku. Po dodaniu każdego jajka ucieramy, aż składniki się połączą i dopiero dodajemy następne.

Do masy maślano- jajecznej dodajemy naprzemiennie maślankę i mąkę, za każdym razem miksując krótko, tylko do połączenia składników.

Kruszonka:

Wszystkie składniki umieszczamy w misce i zagniatamy, by uzyskać “okruszki”.

Wykończenie:

Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wyrównujemy wierzch. Na powierzchni równomiernie rozkładamy porzeczki. Wierzch posypujemy kruszonką.

Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy 55-60 minut, do “suchego patyczka”.

 

inspiracja

  • gin

    Oj tak, takie ciasta to ja lubię… 🙂