Ucierane ciasto z truskawkami i kruszonką

(forma 25×25 cm lub tortownica o średnicy 25 cm)

Ciasto:

  • 60 g masła
  • 130 g cukru pudru
  • 8 g cukru waliowego
  • 1 duże jajko
  • 250 ml maślanki
  • 270 g mąki pszennej tortowej (typ 450)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 450 g truskawek (bez szypułek, pokrojonych na kawałki)

Kruszonka:

  • 60 g masła
  • 75 g mąki pszennej tortowej
  • 100 g cukru

Kruszonka:

Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.

Ciasto:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym do powstania puszystej masy. Dodajemy jajko i ucieramy, aż składniki się połączą. Następnie, ciągle ucierając, dodajemy naprzemiennie mąkę z sodą i proszkiem do pieczenia oraz maślankę.

Formę do pieczenia  wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto przelewamy do formy, Na wierzchu układamy truskawi i całość posypujemy kruszonką. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy 45-55 minut, do “suchego patyczka”.