(forma 25×25 cm lub tortownica o średnicy 25 cm)
Ciasto:
- 60 g masła
- 130 g cukru pudru
- 8 g cukru waliowego
- 1 duże jajko
- 250 ml maślanki
- 270 g mąki pszennej tortowej (typ 450)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 450 g truskawek (bez szypułek, pokrojonych na kawałki)
Kruszonka:
- 60 g masła
- 75 g mąki pszennej tortowej
- 100 g cukru
Kruszonka:
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
Ciasto:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym do powstania puszystej masy. Dodajemy jajko i ucieramy, aż składniki się połączą. Następnie, ciągle ucierając, dodajemy naprzemiennie mąkę z sodą i proszkiem do pieczenia oraz maślankę.
Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto przelewamy do formy, Na wierzchu układamy truskawi i całość posypujemy kruszonką. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy 45-55 minut, do “suchego patyczka”.