Ciasto:
- 150 g miękkiego masła
- 3 jajka ( w temperaturze pokojowej)
- 150 g drobnego cukru
- 200 g mąki pszennej tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cukry waniliowego
Kruszonka:
- 50 g masla
- 4 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki mielonych migdałów
- 4 łyżki cukru
Dodatkowo:
- szklanka wydrylowanych wiśni świeżych lub porządnie odsączonych wiśni z kompotu
Ciasto:
Masło miksujemy razem z cukrem i cukrem waniliowym do momentu uzyskania jasnej, puszystej masy. Dodajemy po jednym jajku i miksujemy za każdym razem. Na koniec dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Miksujemy krótko, tylko do połączenia składników.
Kruszonka:
Wszystkie składniki zagniatamy, aż do uzyskania kruszonki.
Wykończenie:
Ciasto przelewamy do wysmarowanej masłem formy. Na wierzchu układamy wiśnie. Całość posypujemy kruszonką. Pieczemy 55-60 minut w 180 stopniach, to tzw “suchego patyczka”.