Ucierane ciasto w wiśniami i migdałową kruszonką

Ciasto:

  • 150 g miękkiego masła
  • 3 jajka ( w temperaturze pokojowej)
  • 150 g drobnego cukru
  • 200 g mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukry waniliowego

Kruszonka:

  • 50 g masla
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki mielonych migdałów
  • 4 łyżki cukru

Dodatkowo:

  • szklanka wydrylowanych wiśni świeżych lub porządnie odsączonych wiśni z kompotu

Ciasto:

Masło miksujemy razem z cukrem i cukrem waniliowym do momentu uzyskania jasnej, puszystej masy. Dodajemy po jednym jajku i miksujemy za każdym razem. Na koniec dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Miksujemy krótko, tylko do połączenia składników.

Kruszonka:

Wszystkie składniki  zagniatamy, aż do uzyskania kruszonki.

Wykończenie:

Ciasto przelewamy do wysmarowanej masłem formy. Na wierzchu układamy wiśnie. Całość posypujemy kruszonką. Pieczemy 55-60 minut w 180 stopniach, to tzw “suchego patyczka”.

 

inspiracja