- 2,5 szklanki mąki ( w oryginalnym przepisie 2 szkl. mąki pszennej i 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej)
- 2 łyżki cukru wanilinowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka mleka
- 2 łyżki rumu
- 170 gram miękkiego masła
- 1 szklanka cukru
- 2 jajka
- 500 gram jabłek
Jabłka kroimy na plasterki, skrapiamy sokiem z cytryny i odstawiamy.
Masło ucieramy z połową cukru na puszystą masę. Następnie stopniowo dodajemy po jednym jajku. Kiedy składniki się połączą, ciągle miksując, dodajemy naprzemiennie mleko i mąkę.
Połowę ciasta przelewamy do formy, na to wykładamy jabłka i posypujemy połową pozostałego cukru (1/4 szklanki ). Na jabłka wylewamy resztę ciasta i wierzch posypujemy pozostałym cukrem.
Pieczemy 35-40 minut, do “suchego patyczka”
inspiracja: tu