ucierane ciasto z jabłkami

  • 2,5 szklanki mąki  ( w oryginalnym przepisie 2 szkl. mąki pszennej i 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej)
  • 2 łyżki cukru wanilinowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżki rumu
  • 170 gram miękkiego masła
  • 1 szklanka cukru
  • 2 jajka
  • 500 gram jabłek

Jabłka kroimy na plasterki, skrapiamy sokiem z cytryny i odstawiamy.

Masło ucieramy z połową cukru na puszystą masę. Następnie stopniowo dodajemy po jednym jajku. Kiedy składniki się połączą, ciągle miksując, dodajemy naprzemiennie mleko i mąkę.
Połowę ciasta przelewamy do formy, na to wykładamy jabłka i posypujemy połową pozostałego cukru (1/4 szklanki ). Na jabłka wylewamy resztę ciasta i wierzch posypujemy pozostałym cukrem.
Pieczemy 35-40 minut, do “suchego patyczka”

inspiracja: tu