Ucierane ciasto ze śliwkami

  • 700 g śliwek
  • 2,5 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany 18%
  • 0,5 szklanki oleju
  • 3 jajka
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżka ekstraktu waniliowego lub ziarenka z 1 laski wanilii

Kruszonka:

  • 200 g mąki pszennej tortowej
  • 100 g masła
  • 100 g cukru trzcinowego

 

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Mąkę mieszamy z cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodajemy mokre składniki i miksujemy do połączenia składników.

Ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Da wierzchu układamy połówki śliwek (skórką do dołu).

Masło zagniatamy wraz z cukrem i mąką do momentu otrzymania kruszonki.

Wierzch ciasta posypujemy kruszonką.

Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 45 minut, do “suchego patyczka”.