- 700 g śliwek
- 2,5 szklanki mąki pszennej tortowej
- 1 szklanka kwaśnej śmietany 18%
- 0,5 szklanki oleju
- 3 jajka
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżka ekstraktu waniliowego lub ziarenka z 1 laski wanilii
Kruszonka:
- 200 g mąki pszennej tortowej
- 100 g masła
- 100 g cukru trzcinowego
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę mieszamy z cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodajemy mokre składniki i miksujemy do połączenia składników.
Ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Da wierzchu układamy połówki śliwek (skórką do dołu).
Masło zagniatamy wraz z cukrem i mąką do momentu otrzymania kruszonki.
Wierzch ciasta posypujemy kruszonką.
Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 45 minut, do “suchego patyczka”.