Ciasto:
Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej
- 200 g mąki tortowej
- 1 opakowanie budyniu waniliowego (40 g)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 duże jajka
- 200 g masła
- 160 g cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (lub 1 cukier wanilinowy)
- szczypta soli
Kruszonka:
- 150 g mąki tortowej
- 100 g zimnego masła
- 3 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
- około 500 g śliwek węgierek- bez pestek
Ciasto:
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia.
Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Ciągle ucierając dodajemy stopniowo po 1 jajku. Następnie, partiami, dodajemy suche składniki. Miksujemy tylko do połączenia składników.
Ciasto przekładamy do formy (24×30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy śliwki- rozcięciem do góry.
Kruszonka:
Wszystkie składniki zagniatamy razem, aż powstaną grudki. Kruszonką posypujemy wierzch ciasta.
Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy 45-55 minut do “suchego patyczka”. Kroimy po wystudzeniu.