Ucierane ciasto ze śliwkami

Ciasto:

Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej

  • 200 g mąki tortowej
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego (40 g)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 duże jajka
  • 200 g masła
  • 160 g cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (lub 1 cukier wanilinowy)
  • szczypta soli

Kruszonka:

  • 150 g mąki tortowej
  • 100 g zimnego masła
  • 3 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:

  • około 500 g śliwek węgierek- bez pestek

Ciasto:

Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia.

Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Ciągle ucierając dodajemy stopniowo po 1 jajku. Następnie, partiami, dodajemy suche składniki. Miksujemy tylko do połączenia składników.

Ciasto przekładamy do formy (24×30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy śliwki- rozcięciem do góry.

Kruszonka:

Wszystkie składniki zagniatamy razem, aż powstaną grudki. Kruszonką posypujemy wierzch ciasta.

Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy  45-55 minut do “suchego patyczka”. Kroimy po wystudzeniu.

 

inspiracja