Ukraińskie bułki czosnkowe

  • 15 g świeżych drożdży
  • łyżeczka cukru
  • 225 ml wody
  • 400 g mąki chlebowej (typ 650)
  • łyżeczka soli
  • 3 łyżki roztopionego masła
  • 3 ząbki czosnku
  • pół pęczka pietruszki
  • jajko

Drożdże mieszamy z wodą, cukrem i połową mąki. Tak przygotowany zaczyn wstawiamy na noc do lodówki.

Następnego dnia dodajemy pozostałą mąkę i sól. Wyrabiamy ciasto do momentu aż przestanie kleić się do rąk. Z ciasta formujemy 7 bułeczek i układamy je w tortownicy. Zostawiamy do wyrośnięcia na 1,5- 2 godziny. Bułki powinny podwoić objętość.

Wyrośnięte bułeczki smarujemy jajkiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy 20-25 minut.

Czosnek mieszamy z roztopionym masłem i posiekaną natką pietruszki. Tak przygotowaną mieszanką smarujemy jeszcze ciepłe bułki.

 

inspiracja