- 15 g świeżych drożdży
- łyżeczka cukru
- 225 ml wody
- 400 g mąki chlebowej (typ 650)
- łyżeczka soli
- 3 łyżki roztopionego masła
- 3 ząbki czosnku
- pół pęczka pietruszki
- jajko
Drożdże mieszamy z wodą, cukrem i połową mąki. Tak przygotowany zaczyn wstawiamy na noc do lodówki.
Następnego dnia dodajemy pozostałą mąkę i sól. Wyrabiamy ciasto do momentu aż przestanie kleić się do rąk. Z ciasta formujemy 7 bułeczek i układamy je w tortownicy. Zostawiamy do wyrośnięcia na 1,5- 2 godziny. Bułki powinny podwoić objętość.
Wyrośnięte bułeczki smarujemy jajkiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy 20-25 minut.
Czosnek mieszamy z roztopionym masłem i posiekaną natką pietruszki. Tak przygotowaną mieszanką smarujemy jeszcze ciepłe bułki.