Waniliowe babeczki

Babeczki:

  • 250 g mąki pszennej
  • 1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 220 g cukru
  • 250 g miękkiego masła
  • 4 duże jaja
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 3 łyżki mleka

Krem: 

  • 250 ml śmietanki 36 %
  • 125 g mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • odrobina różowego barwnika spożywczego (można pominąć)

Babeczki:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Suche składniki przesiewamy do miski, dodajemy masło oraz jajka, miksujemy do połączenia składników. Dodajemy ekstrakt waniliowy wymieszany z mlekiem i ponownie miksujemy. Gotowe ciasto przekładamy do formy do muffinek wyłożonej papilotkami, wypełniając je do 2/3 wysokości. Babeczki pieczemy w 180 stopniach przez 20-30 minut, do zrumenienia.

Krem:

Wszystkie składniki powinny być schłodzone. Składniki umieszczamy w misie miksera i ubijamy, aż powstanie gęsty krem. Gotowym kremem dekorujemy wystudzone babeczki.

 

inspiracja