Babeczki:
- 250 g mąki pszennej
- 1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 220 g cukru
- 250 g miękkiego masła
- 4 duże jaja
- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 3 łyżki mleka
Krem:
- 250 ml śmietanki 36 %
- 125 g mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
- odrobina różowego barwnika spożywczego (można pominąć)
Babeczki:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Suche składniki przesiewamy do miski, dodajemy masło oraz jajka, miksujemy do połączenia składników. Dodajemy ekstrakt waniliowy wymieszany z mlekiem i ponownie miksujemy. Gotowe ciasto przekładamy do formy do muffinek wyłożonej papilotkami, wypełniając je do 2/3 wysokości. Babeczki pieczemy w 180 stopniach przez 20-30 minut, do zrumenienia.
Krem:
Wszystkie składniki powinny być schłodzone. Składniki umieszczamy w misie miksera i ubijamy, aż powstanie gęsty krem. Gotowym kremem dekorujemy wystudzone babeczki.