Wegańskie batoniki – bez cukru, bez glutenu

(blaszka 20×20 cm)

Spód:

  • 1,5 szklanki płatków owsianych bezglutenowych
  • 1 szklanka wiórków kokosowych
  • 0,5 szklanki mąki kokosowej
  • 3 łyżki syropu klonowego (w wersji nie wegańakiej można użyć miodu)
  • 3-4 łyżki oleju kokosowego
  • szczypta soli

Karmel:

  • 400 g pasty daktylowej (ewentualnie namoczonych i zblendowanych daktyli)
  • stała część z 1 puszki mleka kokosowego
  • 80 g masła orzechowego
  • 2 garści solonych orzeszków ziemnych

wierzch:

  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki oleju kokosowego

Spód:

Płatki owsiane, wiórki kokosowe i mąkę kokosową umieszczamy w blenderze i mielimy na pył. Dodajemy syrop klonowy i rozpuszczony olej kokosowy- zagniatamy masę. Masa powinna być klejąca, ale dosyć sucha. W razie potrzeby dodajemy odrobię więcej syropu lub oleju.

Gotową masę przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i ugniatamy ją dokładnie rolując wierzch szklanką.

Karmel:

Pastę daktylową blendujemy z masłem orzechowym i śmietanką kokosową. Orzeszki siekamy na mniejsze kawałki. Rozdrobnione orzeszki dodajemy do masy. Gotową masę wykładamy na przygotowany spód.

Wykończenie: 

Czekoladę rozpuszczamy wraz z olejem kokosowym w kąpieli wodnej. Rozpuszczoną czekoladą dekorujemy wierzch. Całość posypujemy odrobiną soli himalajskiej.

Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Po schłodzeniu kroimy na batoniki.