(blaszka 20×20 cm)
Spód:
- 1,5 szklanki płatków owsianych bezglutenowych
- 1 szklanka wiórków kokosowych
- 0,5 szklanki mąki kokosowej
- 3 łyżki syropu klonowego (w wersji nie wegańakiej można użyć miodu)
- 3-4 łyżki oleju kokosowego
- szczypta soli
Karmel:
- 400 g pasty daktylowej (ewentualnie namoczonych i zblendowanych daktyli)
- stała część z 1 puszki mleka kokosowego
- 80 g masła orzechowego
- 2 garści solonych orzeszków ziemnych
wierzch:
- 150 g gorzkiej czekolady
- 2 łyżki oleju kokosowego
Spód:
Płatki owsiane, wiórki kokosowe i mąkę kokosową umieszczamy w blenderze i mielimy na pył. Dodajemy syrop klonowy i rozpuszczony olej kokosowy- zagniatamy masę. Masa powinna być klejąca, ale dosyć sucha. W razie potrzeby dodajemy odrobię więcej syropu lub oleju.
Gotową masę przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i ugniatamy ją dokładnie rolując wierzch szklanką.
Karmel:
Pastę daktylową blendujemy z masłem orzechowym i śmietanką kokosową. Orzeszki siekamy na mniejsze kawałki. Rozdrobnione orzeszki dodajemy do masy. Gotową masę wykładamy na przygotowany spód.
Wykończenie:
Czekoladę rozpuszczamy wraz z olejem kokosowym w kąpieli wodnej. Rozpuszczoną czekoladą dekorujemy wierzch. Całość posypujemy odrobiną soli himalajskiej.
Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Po schłodzeniu kroimy na batoniki.