Spód:
- 1 szklanka płatków owsianych
- szczypta soli
- 2 łyżki syropu klonowego
- 2 łyżki oleju kokosowego
Karmel:
- 25 daktyli
- 1 łyżka oleju kokosowego
- łyżeczka kandyzowanej skórki pomarańczowej lub łyżeczka ekstraktu pomarańczowego
- 2 łyżki syropu klonowego
- skórka otarta z 1 pomarańczy
Polewa:
- 150 g gorzkiej czekolady
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 1 łyżka syropu klonowego
- skórka otarta z 1 pomarańczy
Spód:
Płatki owsiane podprażamy na suchej patelni, studzimy. Wystudzone płatki mielimy na pył. Dodajemy syrop klonowy i olej kokosowy. Zagniatamy wszystko na jednolitą masę. Masę wykładamy na spód keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównujemy wierzch i dociskamy. Wstawiamy do lodówki.
Karmel:
Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie odlewamy wodę. Do daktyli dodajemy pozostałe składniki i blendujemy wszystko na gładką masę. Karmel wykładamy na schłodzony spód i wstawiamy do lodówki.
Polewa:
Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki i umieszczamy w misce wraz z olejem kokosowym i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Do rozpuszczonej czekolady dodajemy syrop klonowy i wszystko dokładnie mieszamy. Czekoladę wylewamy na wierzch ciasta, posypujemy skórką pomarańczową i wstawiamy do lodówki. Po minimum 4 godzinach ciasto kroimy ostrym nożem na batoniki.