Wegańskie batoniki milionera

Spód:

  • 1 szklanka płatków owsianych
  • szczypta soli
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 2 łyżki oleju kokosowego

Karmel:

  • 25 daktyli
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • łyżeczka kandyzowanej skórki pomarańczowej lub łyżeczka ekstraktu pomarańczowego
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • skórka otarta z 1 pomarańczy

Polewa:

  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • skórka otarta z 1 pomarańczy

Spód:

Płatki owsiane podprażamy na suchej patelni, studzimy. Wystudzone płatki mielimy na pył. Dodajemy syrop klonowy i olej kokosowy. Zagniatamy wszystko na jednolitą masę. Masę wykładamy na spód keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównujemy wierzch i dociskamy. Wstawiamy do lodówki.

Karmel:

Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie odlewamy wodę. Do daktyli dodajemy pozostałe składniki i blendujemy wszystko na gładką masę. Karmel wykładamy na schłodzony spód i wstawiamy do lodówki.

Polewa:

Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki i umieszczamy w misce wraz z olejem kokosowym i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Do rozpuszczonej czekolady dodajemy syrop klonowy i wszystko dokładnie mieszamy. Czekoladę wylewamy na wierzch ciasta, posypujemy skórką pomarańczową i wstawiamy do lodówki. Po minimum 4 godzinach ciasto kroimy ostrym nożem na batoniki.

 

inspiracja