Wegańskie ciastka owsiane z masłem orzechowym

Suche składniki:

  • 1,5 szklanki płatków owsianych
  • 0,5 szklanki mąki owsianej
  • 0,5 szklanki mąki migdałowej
  • 1 szklanka wiórków kokosowych
  • 3/4 łyżeczki sody
  • 3/4 łyżeczki proszku do piecenia
  • szczypta soli

Mokre składniki:

  • 1 szklanka masła orzechowego
  • 1/4 szklanki roztopionego oleju kokosowego
  • 1/2 szklanki cukru kokosowego (lub trzcinowego)
  • 1/4 szklanki syropu z agawy (lub płynnego miodu)
  • 2 wegańskie jajka (2 łyżki zmielonego siemienia lnianego zalewamy 6 łyżkami gorącej wody i odstawiamy na 15 minut)

W jednej misce mieszamy wszystkie suche składniki. W drugiej misce dokładnie lączymy wszystkie mokre składniki. Suche sladniki wszypujemy do mokrych i dokładnie mieszamy. Z masy formujemy ciasteczka i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciastka wstawiamu do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy około 20 minut, aż się przyrumienią. Jeśli ciastka zaczną się przypiekać, zmniejszamy nieco temperaturę pieczenia.

inspiracja