Suche składniki:
- 1,5 szklanki płatków owsianych
- 0,5 szklanki mąki owsianej
- 0,5 szklanki mąki migdałowej
- 1 szklanka wiórków kokosowych
- 3/4 łyżeczki sody
- 3/4 łyżeczki proszku do piecenia
- szczypta soli
Mokre składniki:
- 1 szklanka masła orzechowego
- 1/4 szklanki roztopionego oleju kokosowego
- 1/2 szklanki cukru kokosowego (lub trzcinowego)
- 1/4 szklanki syropu z agawy (lub płynnego miodu)
- 2 wegańskie jajka (2 łyżki zmielonego siemienia lnianego zalewamy 6 łyżkami gorącej wody i odstawiamy na 15 minut)
W jednej misce mieszamy wszystkie suche składniki. W drugiej misce dokładnie lączymy wszystkie mokre składniki. Suche sladniki wszypujemy do mokrych i dokładnie mieszamy. Z masy formujemy ciasteczka i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciastka wstawiamu do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy około 20 minut, aż się przyrumienią. Jeśli ciastka zaczną się przypiekać, zmniejszamy nieco temperaturę pieczenia.