Wegańskie ciasto bananowe ze śliwkami i owsianą kruszonką

Ciasto:

  • 2 dojrzałe banany
  • 1.5 szklanki mąki owsianej bezglutenowej (można użyć zwykłej)
  • 1/4 szklanki mleka kokosowego z kartonu
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • płaska łyżka siemienia lnianego
  • 2 łyżki ksylitolu

Kruszonka:

  • szklanka płatków owsianych
  • łyżka oleju kokosowego
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka ksylitolu
  • 3 łyżki płatków kokosowych

Dodatkowo:

  • około 400 g śliwek węgierek

Ciasto:

Banany blendujemy razem z mlekiem kokosowym, siemieniem lnianym i ksylitolem na gładką masę. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i łączymy z mokrymi składnikami. Ciasto przekładamy do formy (20×20 cm) wysmarowanej olejem kokosowym.

Śliwki kroimy na pół wzdłuż pestki i układamy na cieście rozcięciem do góry.

Kruszonka:

Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.

Gotową kruszonką posypujemy wierzch ciasta.

Wykończenie:

Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy około 50 minut do “suchego patyczka”.