Ciasto:
- 2 dojrzałe banany
- 1.5 szklanki mąki owsianej bezglutenowej (można użyć zwykłej)
- 1/4 szklanki mleka kokosowego z kartonu
- łyżeczka proszku do pieczenia
- płaska łyżka siemienia lnianego
- 2 łyżki ksylitolu
Kruszonka:
- szklanka płatków owsianych
- łyżka oleju kokosowego
- 2 łyżki syropu klonowego
- łyżeczka cynamonu
- 1 łyżka ksylitolu
- 3 łyżki płatków kokosowych
Dodatkowo:
- około 400 g śliwek węgierek
Ciasto:
Banany blendujemy razem z mlekiem kokosowym, siemieniem lnianym i ksylitolem na gładką masę. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i łączymy z mokrymi składnikami. Ciasto przekładamy do formy (20×20 cm) wysmarowanej olejem kokosowym.
Śliwki kroimy na pół wzdłuż pestki i układamy na cieście rozcięciem do góry.
Kruszonka:
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
Gotową kruszonką posypujemy wierzch ciasta.
Wykończenie:
Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy około 50 minut do “suchego patyczka”.