Wegańskie kostki czekoladowe z masłem orzechowym- bez glutenu, bez białego cukru

 

Spód:

  • 300 g daktyli
  • 160 g płatków owsianych bezglutenowych
  • 30 g gorzkiego kakao
  • 120 g orzeszków ziemnych
  • 30 g syropu klonowego
  • szczypta soli himalajskiej

Dodatkowo:

  • 450 g gęstego masła orzechowego z kawałkami orzeszków
  • 150 g gorzkiej czekolady
  • łyżka oleju kokosowego

Warstwa czekoladowa:

Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie daktyle odcedzamy i blendujemy na gładką masę. Płatki owsiane mielimy na pył. Orzeszki siekamy na mniejsze kawałki.

Wszystkie składniki umieszczamy w misce i zagniatamy jednolitą masę. Masa powinna mieć konsystencje plasteliny. Tak przygotowaną masę przekładamy do formy (20×20 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównujemy wierzch- najłatwiej zrobić to przy użyciu szklanki- rolując ją po wierzchu masy.

Wykończenie:

Na warstwę czekoladową równomiernie wykładamy masło orzechowe. Wierzch polewamy gorzką czekoladą rozpuszczoną wraz z olejem kokosowym w kąpieli wodnej.

Deser chłodzimy minimum 2 godziny w lodówce. Po tym czasie całość kroimy na dowolnej wielkości kwadraciki.