Spód:
- 300 g daktyli
- 160 g płatków owsianych bezglutenowych
- 30 g gorzkiego kakao
- 120 g orzeszków ziemnych
- 30 g syropu klonowego
- szczypta soli himalajskiej
Dodatkowo:
- 450 g gęstego masła orzechowego z kawałkami orzeszków
- 150 g gorzkiej czekolady
- łyżka oleju kokosowego
Warstwa czekoladowa:
Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie daktyle odcedzamy i blendujemy na gładką masę. Płatki owsiane mielimy na pył. Orzeszki siekamy na mniejsze kawałki.
Wszystkie składniki umieszczamy w misce i zagniatamy jednolitą masę. Masa powinna mieć konsystencje plasteliny. Tak przygotowaną masę przekładamy do formy (20×20 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównujemy wierzch- najłatwiej zrobić to przy użyciu szklanki- rolując ją po wierzchu masy.
Wykończenie:
Na warstwę czekoladową równomiernie wykładamy masło orzechowe. Wierzch polewamy gorzką czekoladą rozpuszczoną wraz z olejem kokosowym w kąpieli wodnej.
Deser chłodzimy minimum 2 godziny w lodówce. Po tym czasie całość kroimy na dowolnej wielkości kwadraciki.