Wege burgery z kalafiorem i cieciorką

  • 1 szklanka ugotowanej komosy ryżowej
  • 1 szklanka ciecierzycy z puszki lub ugotowanej
  • 1/2 średniego kalafiora
  • 2 łyżki mielonego siemienia lnianego
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 1/2 łyżeczki kuminu
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • szczypta ostrej papryki
  • 1/2 łyżeczki curry
  • sól, pierz do smaku

Kalafiora dzielimy na mniejsze kawałki i gotujemy w osolonej wodzie przez około 8 minut. Kalafior nie może być rozgotowany.

Ugotowany kalafior blendujemy z ciecierzycą, czosnkiem, olejem, siemieniem lnianym i przyprawami. Do masy dodajemy komosę ryżową i dokładnie mieszamy.

Z masy formujemy 6 kotletów i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 25 minut w 200 stopniach. Po 15 minutach pieczenia burgery delikatnie przekładamy na drugą stronę i pieczemy kolejne 10 minut.

Burgery podajemy z sałatą lub klasycznie- z bułką i ulubionymi sosami.

inspiracja