- 1 szklanka ugotowanej komosy ryżowej
- 1 szklanka ciecierzycy z puszki lub ugotowanej
- 1/2 średniego kalafiora
- 2 łyżki mielonego siemienia lnianego
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwy
- 1/2 łyżeczki kuminu
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- szczypta ostrej papryki
- 1/2 łyżeczki curry
- sól, pierz do smaku
Kalafiora dzielimy na mniejsze kawałki i gotujemy w osolonej wodzie przez około 8 minut. Kalafior nie może być rozgotowany.
Ugotowany kalafior blendujemy z ciecierzycą, czosnkiem, olejem, siemieniem lnianym i przyprawami. Do masy dodajemy komosę ryżową i dokładnie mieszamy.
Z masy formujemy 6 kotletów i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 25 minut w 200 stopniach. Po 15 minutach pieczenia burgery delikatnie przekładamy na drugą stronę i pieczemy kolejne 10 minut.
Burgery podajemy z sałatą lub klasycznie- z bułką i ulubionymi sosami.