Whiskey Brownie

Brownie:
  • 150 gram masła
  • 200 gram gorzkiej czekolady
  • 150 gram cukru trzcinowego
  • 2 całe jajka i 2 żółtka
  • 100 gram mąki
polewa:
  • 100 gram gorzkiej czekolady
  • 100 gram mlecznej czekolady
  • łyżka masła
  • 80 ml whiskey

 

Ciasto:

Masło z czekoladą rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy cukier i miksujemy, aż cukier się rozpuści. Następnie , ciągle miksując, dodajemy stopniowo jajka i żółtka, a na koniec mąkę. Masę przelewamy do blaszki (20×30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok 30 minut w 160 stopniach.

 Polewa:

Składniki polewy umieszczamy w misce lub małym garnku i rozpuszczamy w kąpieli wodnej.

 Wykończenie:

Ostudzone ciasto polewamy polewą. Można dodatkowo posypać orzechami.

 

Brunetki, blondynki czyli brownies i blondies