Wytrawna Chałka z tymiankiem

  • 1 paczka (8 g) drożdży instant
  • 1 szklanka* ciepłej wody
  • 3 łyżki cukru
  • 1/4 szklanki oleju
  • 2 jajka
  • 4 szklanki mąki chlebowej (typ 650)
  • 1,5 łyżeczki soli
  • łyżeczka siekanego tymianku
  • szczypta suszonego czosnku

Dodatkowo:

  • 1 jajko do posmarowania wierzchu bułek
  • świeży tymianek do ozdoby

* 1 szklanka=250 ml

Drożdże mieszamy z cukrem, ciepłą wodą i szklanką mąki. Odstawiamy na 15 minut.

W misie miksera umieszczamy wszystkie składniki ciasta wraz z rozczynem drożdżowym i wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Dobrze wyrobione ciasto powinno odchodzić od miski.

Wyrobione ciasto przekładamy do miski wysmarowanej olejem, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1,5-2 h. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.

Wyrośnięte ciasto dzielimy na pół. Każdą część dzielimy na 4 i formujemy wałeczki, z których zaplatamy chałkę (Jeśli nie masz wprawy- polecam filmiki na Youtube).

Chałki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut.

Wyrośnięte chałki smarujemy jajkiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut.

Upieczone chałki powinny mieć złoty kolor. Studzimy na kratce.

inspiracja