- 1 paczka (8 g) drożdży instant
- 1 szklanka* ciepłej wody
- 3 łyżki cukru
- 1/4 szklanki oleju
- 2 jajka
- 4 szklanki mąki chlebowej (typ 650)
- 1,5 łyżeczki soli
- łyżeczka siekanego tymianku
- szczypta suszonego czosnku
Dodatkowo:
- 1 jajko do posmarowania wierzchu bułek
- świeży tymianek do ozdoby
* 1 szklanka=250 ml
Drożdże mieszamy z cukrem, ciepłą wodą i szklanką mąki. Odstawiamy na 15 minut.
W misie miksera umieszczamy wszystkie składniki ciasta wraz z rozczynem drożdżowym i wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Dobrze wyrobione ciasto powinno odchodzić od miski.
Wyrobione ciasto przekładamy do miski wysmarowanej olejem, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1,5-2 h. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na pół. Każdą część dzielimy na 4 i formujemy wałeczki, z których zaplatamy chałkę (Jeśli nie masz wprawy- polecam filmiki na Youtube).
Chałki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut.
Wyrośnięte chałki smarujemy jajkiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut.
Upieczone chałki powinny mieć złoty kolor. Studzimy na kratce.