Wytrawne gofry śniadaniowe

Gofry:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki oleju roślinnego
  • 1 i 1/3 szklanki mleka

Dodatkowo:

  • awokado
  • 4 jajka
  • tarta mozarella lub boczek
  • kiełki rzodkiewki i czarnuszka do dekoracji

Wszystkie suche składniki mieszamy w misce, dodajemy jajka, olej i mleko. Miksujemy na gładką masę. Tak przygotowane ciasto odstawiamy na 15 minut. W tym czasie rozgrzewamy gofrownicę.

Gofry pieczemy około 4 minut, w zależności od mocy gofrownicy. Upieczone gofry odkładamy na kratkę do studzenia.

Na każdego gofra nakładamy ser mozarella, jajko sadzone oraz kiełki rzodkiewki, dekorujemy awokado i czarnuszką.

* Pozostałe ciasto można przechowywać około 24 godzin w lodówce i wykorzystać do gofrów na słodko.

inspiracja