Gofry:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2 łyżeczki cukru pudru
- 2 jajka
- 1/2 szklanki oleju roślinnego
- 1 i 1/3 szklanki mleka
Dodatkowo:
- awokado
- 4 jajka
- tarta mozarella lub boczek
- kiełki rzodkiewki i czarnuszka do dekoracji
Wszystkie suche składniki mieszamy w misce, dodajemy jajka, olej i mleko. Miksujemy na gładką masę. Tak przygotowane ciasto odstawiamy na 15 minut. W tym czasie rozgrzewamy gofrownicę.
Gofry pieczemy około 4 minut, w zależności od mocy gofrownicy. Upieczone gofry odkładamy na kratkę do studzenia.
Na każdego gofra nakładamy ser mozarella, jajko sadzone oraz kiełki rzodkiewki, dekorujemy awokado i czarnuszką.
* Pozostałe ciasto można przechowywać około 24 godzin w lodówce i wykorzystać do gofrów na słodko.