- jajko
- 1/2 szklanki owsianej
- 1/2 szklanki mąki ryżowej
- 1 szklanka płatków owsianych
- 1/3 szklanki otrębów owsianych
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 100 g miękkiego masła
- 1/3 szklanki suszonej żurawiny
- 1/3 szklanki sezamu
- 1/3 szklanki wiórków kokosowych
- 2 łyżki nasion słonecznika
- 3/4 szklanki cukru trzcinowego
Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy jajko i miksujemy do połączenia.
Dodajemy pozostałe składniki i ręką zagniatamy ciasto.
Rękami zwilżonymi wodą formujemy kulki, które następnie spłaszczamy. Tak przygotowane ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciasteczka pieczemy 20-30 minut w temperaturze 180 stopni.
Po delikatnym przestudzeniu ciasteczka przekładamy na kratkę, do całkowitego ostygnięcia.