zdrowe ciastaczka “oreo”

Masa czekoladowa:

  • 200 g pasty daktylowej
  • 50 g ciemnego kakao
  • 60 g syropu klonowego
  • 150 g płatków owsianych bezglutenowych
  • 50 g oleju kokosowego
  • szczypta soli

Masa waniliowa:

  • 50 g kaszy jaglanej
  • 3 łyżki ksylitolu
  • łyżka esencji waniliowej
  • 100 g pasty kokosowej

Masa orzechowa:

  • 100 g masła orzechowego
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • szczypta soli
  • 2 łyżki mąki kokosowej ( jeśli masło jest gęste, można pominąć)

Masa czekoladowa:

Płatki owsiane mielimy na pył. Pastę daktylową zagniatamy z podgrzanym olejem kokosowym oraz pozostałymi składnikami. Masa powinna mieć konsystencje plasteliny. Jeśli masa jest zbyt sucha i kruszy się, dodajemy 2 łyżki wrzątku.

Masa waniliowa:

Kaszę jaglaną zalewamy szklanką wody i gotujemy do momentu, aż kasza wchłonie cały płyn. Jeszcze ciepłą kaszę blendujemy z pozostałymi składnikami na gładką masę.

Masa orzechowa:

Wszystkie składniki zagniatamy na jednolitą masę.

Wykończenie:

Masę czekoladową wałkujemy między dwoma arkuszami papieru do pieczenia na grubość około 5 mm. Z masy wycinamy krążki ( ja użyłam kieliszka do wina). Skrawki zagniatamy ponownie i powtarzamy procedurę. Połowę krążków sklejamy masą orzechową a połowę masą waniliową. Ciasteczka przechowujemy w lodówce.