Zdrowy chlebek dyniowy

  • 300 g pure z dyni*
  • 100 g płatków owsianych
  • 120 g mąki gryczanej
  • 2 łyżeczki gumy guar
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 80 g ksylitolu ( można dodać więcej)
  • 20 g wiórków kokosowych
  • 150 ml mleka migdałowego ( można zastąpić innym mlekiem roślinnym lub zwykłym)

* Aby przygotować pure dynię kroimy na mniejsze kawałki, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 30 min w 180 stopniach. Po wystudzeniu dynię obieramy ze skórki i blendujemy.

Wszystkie suche składniki umieszczamy w dużej misce i mieszamy. Następnie dodajemy mokre składniki i dokładnie łączymy z suchymi.

Gotowe ciasto umieszczamy w formie wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 30-40 minut w 170 stopniach.