- 300 g pure z dyni*
- 100 g płatków owsianych
- 120 g mąki gryczanej
- 2 łyżeczki gumy guar
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżeczki przyprawy do piernika
- 80 g ksylitolu ( można dodać więcej)
- 20 g wiórków kokosowych
- 150 ml mleka migdałowego ( można zastąpić innym mlekiem roślinnym lub zwykłym)
* Aby przygotować pure dynię kroimy na mniejsze kawałki, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 30 min w 180 stopniach. Po wystudzeniu dynię obieramy ze skórki i blendujemy.
Wszystkie suche składniki umieszczamy w dużej misce i mieszamy. Następnie dodajemy mokre składniki i dokładnie łączymy z suchymi.
Gotowe ciasto umieszczamy w formie wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 30-40 minut w 170 stopniach.