Zupa z dynią, kurczakiem i mlekiem kokosowym

  • 250 g mięsa z piersi lub uda kurczaka
  • łyżka oleju kokosowego
  • 250 g dyni (waga po obraniu)
  • 500 ml bulionu drobiowego
  • 250 ml mleka kokosowego z puszki
  • 2-3 łyżeczki czerwonej pasty curry
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • sól do smaku
  • 1 szpiczasta czerwona papryka
  • opcjonalnie kolendra i czarny sezam do podania zupy

Mięso z kurczaka kroimy na kawałki i solimy, dynię kroimy w kostkę.

Na dnie garnka rozgrzewamy olej i wrzucamy mięso. Podsmażamy kurczaka przez 5 minut, dodajemy dynię i pastę curry. Wszystko smażymy razem kolejne 5 minut. Po tym czasie do garnka dolewamy bulion i gotujemy 10 minut bez przykrycia. Dodajemy mleko kokosowe, kurkumę, sos sojowy i sól, gotujemy około 5 minut- dynia powinna być ugotowana.

Przed podaniem do zupy dorzucamy pokrojoną na krążki paprykę i całość posypujemy kolendrą i czarnym sezamem. Zupę podajemy z makaronem ryżowym, ryżem lub komosą ryżową.

inspiracja