- 250 g mięsa z piersi lub uda kurczaka
- łyżka oleju kokosowego
- 250 g dyni (waga po obraniu)
- 500 ml bulionu drobiowego
- 250 ml mleka kokosowego z puszki
- 2-3 łyżeczki czerwonej pasty curry
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- sól do smaku
- 1 szpiczasta czerwona papryka
- opcjonalnie kolendra i czarny sezam do podania zupy
Mięso z kurczaka kroimy na kawałki i solimy, dynię kroimy w kostkę.
Na dnie garnka rozgrzewamy olej i wrzucamy mięso. Podsmażamy kurczaka przez 5 minut, dodajemy dynię i pastę curry. Wszystko smażymy razem kolejne 5 minut. Po tym czasie do garnka dolewamy bulion i gotujemy 10 minut bez przykrycia. Dodajemy mleko kokosowe, kurkumę, sos sojowy i sól, gotujemy około 5 minut- dynia powinna być ugotowana.
Przed podaniem do zupy dorzucamy pokrojoną na krążki paprykę i całość posypujemy kolendrą i czarnym sezamem. Zupę podajemy z makaronem ryżowym, ryżem lub komosą ryżową.