Zupa krem z białych warzyw

  • łyżka masła klarowanego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mały kalafior
  • 2 pietruszki
  • 1 seler
  • 2 litry bulionu warzywnego
  • 50- 100 ml śmietanki kokosowej ( gęsta część mleka kokosowego z puszki)
  • sól, biały pieprz do smaku
  • opcjonalnie-prażone płatki migdałowe oraz łyżka oleju lnianego do dekoracji

Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na maśle klarowanym. Dodajemy pokrojoną w kostkę pietruszkę, seler oraz czosnek. Wszystko razem podsmażamy. Dodajemy podzielonego na kawałki kalafiora, zalewamy bulionem i gotujemy, aż warzywa będą miękkie.

Całość blendujemy na krem wraz ze śmietanką kokosową i doprawiamy do smaku. Podajemy z prażonymi płatkami migdałowymi i olejem lnianym.

inspiracja