Babeczki:
- 1,5 szklanki mąki tortowej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 115 g masła
- 150 g cukru pudru
- 2 duże jajka
- skórka otarta z 2 cytryn i 1 łyżka soku z cytryny
- pół szklanki kefiru lub kwaśnej śmietany 12%
Krem cytrynowy
- 250 g mascarpone
- 150 g lemon curd
Babeczki:
Miękkie masło ucieramy z cukrem na jasną, puszystą masę. Stopniowo dodajemy jajka, miksując masę do gładkości po każdym dodaniu. Następnie dodajemy sok i skórkę cytrynową.
Dodajemy do masy naprzemiennie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i śmietanę, mieszając delikatnie, tylko do połączenia składników.
Formę do muffinków wykładamy papilotkami i napełniamy je ciastem do 3/4 wysokości. Pieczemy 25-30 minut w 180 stopniach, do “suchego patyczka”.
Krem:
Mascarpone miksujemy z lemon curd na gładką masę. Masą dekorujemy wystudzone babeczki.