Babeczki cytrynowe z kremem cytrynowym

Babeczki:
  • 1,5 szklanki mąki tortowej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 115 g masła
  • 150 g cukru pudru
  • 2 duże jajka
  • skórka otarta z 2 cytryn i 1 łyżka soku z cytryny
  • pół szklanki kefiru lub kwaśnej śmietany 12%
Krem cytrynowy
 Babeczki:
     Miękkie masło ucieramy z cukrem na jasną, puszystą masę. Stopniowo dodajemy jajka, miksując masę do gładkości po każdym dodaniu. Następnie dodajemy sok i skórkę cytrynową.
   Dodajemy do masy naprzemiennie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i śmietanę, mieszając delikatnie, tylko do połączenia składników.
    Formę do muffinków wykładamy papilotkami i napełniamy je ciastem do 3/4 wysokości. Pieczemy 25-30 minut w 180 stopniach, do “suchego patyczka”.
Krem:
Mascarpone miksujemy z lemon curd na gładką masę. Masą dekorujemy wystudzone babeczki.

 

inspiracja