Chleb pszenny ze słonecznikiem i suszonymi pomidorami

  • 1 kg mąki pszennej (typ 650)
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 40 g świeżych drożdży
  • 500 ml ciepłej wody
  • 1/3 szklanki ziaren słonecznika
  • 2 łyżki suszonych pomidorów ( wiórki, nie z oliwy)
  • 4 łyżki miękkiego masła
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mleka

Drożdże mieszamy z wodą, cukrem i 4 łyżkami mąki. Odstawiamy na 15 minut żeby zaczęły pracować.
Do wyrośniętego zaczynu dodajemy pozostałe składniki (z wyjątkiem jajka i mleka) i mieszamy. Ciasto wyrabiamy około 10 minut, aż będzie gładkie. Wyrobione ciasto przykrywamy ścierką i odstawiamy na godzinę do podwojenia objętości.
Po tym czasie ciasto dzielimy na 2 części i z każdej formujemy bochenek. Bochenki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Bochenki nacinamy z wierzchu nożem, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut do ponownego rośnięcia.
Wyrośnięte chlebki smarujemy jajkiem roztrzepanym z mlekiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy przez 40-50 minut. Upieczony chleb po postukaniu w spód powinien wydawać głuchy odgłos.

inspiracja