- 1 kg mąki pszennej (typ 650)
- 2 łyżeczki cukru
- 2 łyżeczki soli
- 40 g świeżych drożdży
- 500 ml ciepłej wody
- 1/3 szklanki ziaren słonecznika
- 2 łyżki suszonych pomidorów ( wiórki, nie z oliwy)
- 4 łyżki miękkiego masła
- 1 jajko
- 2 łyżki mleka
Drożdże mieszamy z wodą, cukrem i 4 łyżkami mąki. Odstawiamy na 15 minut żeby zaczęły pracować.
Do wyrośniętego zaczynu dodajemy pozostałe składniki (z wyjątkiem jajka i mleka) i mieszamy. Ciasto wyrabiamy około 10 minut, aż będzie gładkie. Wyrobione ciasto przykrywamy ścierką i odstawiamy na godzinę do podwojenia objętości.
Po tym czasie ciasto dzielimy na 2 części i z każdej formujemy bochenek. Bochenki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Bochenki nacinamy z wierzchu nożem, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut do ponownego rośnięcia.
Wyrośnięte chlebki smarujemy jajkiem roztrzepanym z mlekiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy przez 40-50 minut. Upieczony chleb po postukaniu w spód powinien wydawać głuchy odgłos.