- 150 gram drobnych płatków owsianych
- 450 gram wrzącej wody
- 30 gram masła
- łyżeczka soli
- 30 gram jasnego miodu
- 175 ml mleka
dodatkowo:
- 350 gram mąki pszennej
- 150 gram mąki orkiszowej
- paczka drożdży instant
Płatki owsiane zalewamy wrzątkiem, dodajemy masło, sól i miód. Odstawiamy do lekkiego przestygnięcia i dodajemy mleko.
Obie mąki mieszamy z drożdżami i dodajemy do owsianki, wyrabiamy mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego około 10 minut. Wyrobione ciasto przykrywamy folią spożywczą i ostawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
Foremkę smarujemy olejem i posypujemy płatkami owsianymi. Przekładamy ciasto do foremki i odstawiamy na 30 minut do kolejnego wyrośnięcia.
Chleb pieczemy 50-60 minut w 200 stopniach. Na 10 minut przed końcem pieczenia wyjmujemy chleb z foremki i dopiekamy na kratce.
Obie mąki mieszamy z drożdżami i dodajemy do owsianki, wyrabiamy mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego około 10 minut. Wyrobione ciasto przykrywamy folią spożywczą i ostawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
Foremkę smarujemy olejem i posypujemy płatkami owsianymi. Przekładamy ciasto do foremki i odstawiamy na 30 minut do kolejnego wyrośnięcia.
Chleb pieczemy 50-60 minut w 200 stopniach. Na 10 minut przed końcem pieczenia wyjmujemy chleb z foremki i dopiekamy na kratce.