Megawypieki

Chleb na owsiance

 

Owsianka:
dodatkowo:
  • 350 gram mąki pszennej
  • 150 gram mąki orkiszowej
  • paczka drożdży instant

 

Płatki owsiane zalewamy wrzątkiem, dodajemy masło, sól i miód. Odstawiamy do lekkiego przestygnięcia i dodajemy mleko.
Obie mąki mieszamy z drożdżami i dodajemy do owsianki, wyrabiamy mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego około 10 minut. Wyrobione ciasto przykrywamy folią spożywczą i ostawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
Foremkę smarujemy olejem i posypujemy płatkami owsianymi. Przekładamy ciasto do foremki i odstawiamy na 30 minut do kolejnego wyrośnięcia.
Chleb pieczemy 50-60 minut w 200 stopniach. Na 10 minut przed końcem pieczenia wyjmujemy chleb z foremki i dopiekamy na kratce.

inspiracja