Starter:
- 40 gram mąki
- 200 ml mleka
Ciasto chlebowe:
- 500 gram mąki
- 20 gram drożdży świeżych (lub 8 gram suchych)
- 1 łyżka soli
- 1 łyżka cukru
- 250 ml mleka
- 200 gram ugotowanej kaszy jęczmiennej
- 40 gram masła
- 170 gram startera
Przygotowujemy starter:
mleko i mąkę umieszczamy w rondelku i gotujemy do momentu uzyskania konsystencji gęstego budyniu.
Ciasto właściwe:
Drożdże rozcieramy z cukrem i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie dodajemy je do mąki razem ze 170 gram startera, mlekiem, solą i masłem. Wyrabiamy do momentu uzyskania gładkiego ciasta, które nie klei się do rąk. Na koniec dodajemy kaszę i wyrabiamy, aby kasza równomiernie rozłożyła się w cieście.
Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
Po tym czasie ciasto ponownie wyrabiamy i umieszczamy w keksówce wysmarowanej olejem i posypanej mąką. Odstawiamy na kolejne 45 minut do wyrośnięcia.
Wyrośnięty chleb pieczemy w 190 stopniach przez 45-50 minut .