Megawypieki

chleb z kaszą jęczmienną

 

Starter:
Ciasto chlebowe:
  • 500 gram mąki
  • 20 gram drożdży świeżych (lub 8 gram suchych)
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka cukru
  • 250 ml mleka
  • 200 gram ugotowanej kaszy jęczmiennej
  • 40 gram masła
  • 170 gram startera
Przygotowujemy starter:
 mleko i mąkę umieszczamy w rondelku i gotujemy do momentu uzyskania konsystencji gęstego budyniu.
Ciasto właściwe:
Drożdże rozcieramy z cukrem i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie dodajemy je do mąki razem ze    170 gram startera, mlekiem, solą i masłem. Wyrabiamy do momentu uzyskania gładkiego ciasta, które nie klei się do rąk. Na koniec dodajemy kaszę i wyrabiamy, aby kasza równomiernie rozłożyła się w cieście.
Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
Po tym czasie ciasto ponownie wyrabiamy i umieszczamy w keksówce wysmarowanej olejem i posypanej mąką. Odstawiamy na kolejne 45 minut do wyrośnięcia.
Wyrośnięty chleb pieczemy w 190 stopniach przez 45-50 minut .