Megawypieki

Mini rogaliki drożdżowe

Rozkruszone drożdże zalewamy ciepłym mlekiem, dodajemy po łyżce mąki oraz cukru, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 15 minut.

Mąkę mieszamy z solą i cukrem, następnie dodajemy jajka i śmietanę. Masło roztapiamy i przestudzone dodajemy do pozostałych składników. Na koniec dodajemy zaczyn drożdżowy i wyrabiamy ciasto- około 10 minut, aż będzie gładnie i nie będzie lepić się do dłoni. Wyrobione ciasto przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na minimym 3 godziny do powolnego wyrastania. Po tym czasie ciasto ponownie wyrabiamy przez 10 minut.

Ciasto dzielimy na 3 częsci i każdą wałkujemy na kształt koła. Każde koło dzielimy na 10 trójkącików. Na szerszym końcu każdego trójkąta układamy powidła i zwijamy rogalik. Rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy mlekiem. Pieczemy 20-25 minut w 180 stopniach. Wystudzone rogaliki posypujemy cukrem pudrem.