- 500 g mąki pszennej ( typ 550 lub 650)
- 45 g drożdży
- 250 ml ciepłej wody
- 40 g oleju
- 2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka soli
dodatkowo:
- jajko wymieszane z łyżką wody do posmarowania bułeczek
Drożdże wraz z cukrem rozpuszczamy w ciepłej wody. Do misy miksera przesiewamy mąkę, dodajemy rozpuszczone drożdże i pozostałe składniki. Wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto.
Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut do wyrastania.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 10 części, z każdej formujemy bułeczkę.
Bułki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut do ponownego wyrastania.
Wyrośnięte bułeczki smarujemy jajkiem wymieszanym z wodą i wstawiany do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy 25-30 minut, studzimy na kratce.