Megawypieki

Bułeczki supełki

Mleko podgrzewamy- ma być ciepłe, nie gorące. Dodajemy drożdże, masło oraz cukier i mieszamy, aż wszystko się rozpuści. Odstawiamy na 10 minut, by drożdże zaczęły pracować.

Mąkę przesiewamy razem z solą do misy miksera. Ciągle mieszając, dodajemy rozrobione drożdże. Wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto.

Miskę z wyrobionym ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę.

Wyrośnięte ciasto dzielimy na 12 części. Z każdej części formujemy wałek. Z wałka robimy supełek, końce zawijając pod spód.

Uformowane bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut do ponownego wyrastania.

Wyrośnięte bułki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 25-30 minut, do zrumienienia.

inspiracja