Bułeczki supełki

  • 300 g mleka
  • 20 g drożdży
  • 50 g cukru
  • 550 g mąki chlebowej
  • 50 g masła w temperaturze pokojowej
  • 2 łyżeczki soli
  • jajko- do posmarowania bułeczek

Mleko podgrzewamy- ma być ciepłe, nie gorące. Dodajemy drożdże, masło oraz cukier i mieszamy, aż wszystko się rozpuści. Odstawiamy na 10 minut, by drożdże zaczęły pracować.

Mąkę przesiewamy razem z solą do misy miksera. Ciągle mieszając, dodajemy rozrobione drożdże. Wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto.

Miskę z wyrobionym ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę.

Wyrośnięte ciasto dzielimy na 12 części. Z każdej części formujemy wałek. Z wałka robimy supełek, końce zawijając pod spód.

Uformowane bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut do ponownego wyrastania.

Wyrośnięte bułki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 25-30 minut, do zrumienienia.

inspiracja