- 300 g mleka
- 20 g drożdży
- 50 g cukru
- 550 g mąki chlebowej
- 50 g masła w temperaturze pokojowej
- 2 łyżeczki soli
- jajko- do posmarowania bułeczek
Mleko podgrzewamy- ma być ciepłe, nie gorące. Dodajemy drożdże, masło oraz cukier i mieszamy, aż wszystko się rozpuści. Odstawiamy na 10 minut, by drożdże zaczęły pracować.
Mąkę przesiewamy razem z solą do misy miksera. Ciągle mieszając, dodajemy rozrobione drożdże. Wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto.
Miskę z wyrobionym ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 12 części. Z każdej części formujemy wałek. Z wałka robimy supełek, końce zawijając pod spód.
Uformowane bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut do ponownego wyrastania.
Wyrośnięte bułki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 25-30 minut, do zrumienienia.