Megawypieki

Bułki z maślanką

rozczyn:

Ciasto właściwe:

Dodatkowo:

Rozczyn:

Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie. Dodajemy cukier oraz mąkę, mieszamy. Naczynie z rozczynem przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut.

Ciasto właściwe:

W czasie gdy rozczyn wyrasta, przesiewamy mąkę do dużej miski. Dodajemy sól, czarnuszkę,letni kefir (jeśli jest zbyt zimny to podgrzewamy go 30 sekund w mikrofali) i wyrośnięty rozczyn. Wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie dosypujemy odrobinę mąki.

Wyrobione ciasto wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 60 minut.

Wyrośnięte ciasto krótko zagniatamy i dzielimy na 6 części. Z każdej części formujemy podłużną bułeczkę. Wierzch bułek smarujemy wodą i posypujemy czarnuszką. Bułki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.

Bułki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy około 20 minut, aż bułki nabiorą ładnego koloru.

inspiracja