rozczyn:
- 15 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 50 g letniej wody
- 40 g mąki pszennej (typ 650-750)
Ciasto właściwe:
- cały rozczyn
- 1 łyżka czarnuszki
- 200 g letniej maślanki
- 1 łyżeczka soli
- 270 g mąki pszennej (typ 650-750)
Dodatkowo:
- czarnuszka do posypania bułeczek
Rozczyn:
Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie. Dodajemy cukier oraz mąkę, mieszamy. Naczynie z rozczynem przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut.
Ciasto właściwe:
W czasie gdy rozczyn wyrasta, przesiewamy mąkę do dużej miski. Dodajemy sól, czarnuszkę,letni kefir (jeśli jest zbyt zimny to podgrzewamy go 30 sekund w mikrofali) i wyrośnięty rozczyn. Wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie dosypujemy odrobinę mąki.
Wyrobione ciasto wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 60 minut.
Wyrośnięte ciasto krótko zagniatamy i dzielimy na 6 części. Z każdej części formujemy podłużną bułeczkę. Wierzch bułek smarujemy wodą i posypujemy czarnuszką. Bułki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.
Bułki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy około 20 minut, aż bułki nabiorą ładnego koloru.