Bułki z maślanką

rozczyn:

  • 15 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 50 g letniej wody
  • 40 g mąki pszennej (typ 650-750)

Ciasto właściwe:

  • cały rozczyn
  • 1 łyżka czarnuszki
  • 200 g letniej maślanki
  • 1 łyżeczka soli
  • 270 g mąki pszennej (typ 650-750)

Dodatkowo:

  • czarnuszka do posypania bułeczek

Rozczyn:

Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie. Dodajemy cukier oraz mąkę, mieszamy. Naczynie z rozczynem przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut.

Ciasto właściwe:

W czasie gdy rozczyn wyrasta, przesiewamy mąkę do dużej miski. Dodajemy sól, czarnuszkę,letni kefir (jeśli jest zbyt zimny to podgrzewamy go 30 sekund w mikrofali) i wyrośnięty rozczyn. Wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie dosypujemy odrobinę mąki.

Wyrobione ciasto wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 60 minut.

Wyrośnięte ciasto krótko zagniatamy i dzielimy na 6 części. Z każdej części formujemy podłużną bułeczkę. Wierzch bułek smarujemy wodą i posypujemy czarnuszką. Bułki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.

Bułki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy około 20 minut, aż bułki nabiorą ładnego koloru.

inspiracja