- 500 gram mąki
- 200 ml kwaśnej śmietany
- 250 gram margaryny
- 1 jajko
- 100 gram świeżych drożdży
- 2 łyżki cukru (najlepiej drobnego)
Drożdże rozetrzeć ze śmietaną .Margarynę posiekać z mąką, dodać drożdże, jajko i cukier.
Zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na cztery części, każdą rozwałkować na okrągły placek , podzielić na 8 części. Na każdą częśćnałożyć po łyżeczce marmolady i formować rogaliki. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec na złoty kolor. Po upieczeniu polukrować lub posypać cukrem pudrem. Można również ozdobić rogaliki polewą czekoladową.
Zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na cztery części, każdą rozwałkować na okrągły placek , podzielić na 8 części. Na każdą częśćnałożyć po łyżeczce marmolady i formować rogaliki. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec na złoty kolor. Po upieczeniu polukrować lub posypać cukrem pudrem. Można również ozdobić rogaliki polewą czekoladową.