Megawypieki

Rogaliki wytrawnie nadziane

 

Ciasto:
Farsz:
  • 250 gram sera
  • 250 gram szynki
  • 3 łyżki majonezu
  • 3 łyżki ketchupu
Farsz:
ser i szynkę kroimy na drobne kawałki, a następnie mieszamy z majonezem i ketchupem.
Ciasto:
Drożdże z cukrem rozpuszczamy w wodzie. Następnie dodajemy sól, mąkę oraz olej i wszystko mieszamy. Ciasto przekładamy na blat i wyrabiamy, aż będzie elastyczne i przestanie kleić się do rąk. Wyrobione ciasto  wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 40 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części. Każdą część wałkujemy na kształt koła. Okrąg dzielimy na 8 trójkątów. Na najszerszą część każdego trójkąta nakładamy farsz i zawijamy rogaliki. Uformowane rogaliki ostawiany na 10 minut do podrośnięcia, a następnie smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy w 180 stopniach przez 15-20 minut.