Spód:
- 150 g mąki pszennej
- 120 g płatków owsianych
- 100 g masła
- 1 jajko
- 60 g cukru trzcinowego
Krem mleczno-kokosowy:
- 80 g cukru
- 125 ml wody
- 75 g masła
- 200-250 g mleka w proszku
- 100 g suszonej żurawiny
- 200 g wiórków kokosowych
Dodatkowo:
- 200 g gorzkiej czekolady
Kruchy Spód:
Z podanych składników zagniatamy ciasto. Foremkę o wymiarach 25-25 cm wykładamy papierem do pieczenia. Spód blaszki wylepiamy rozwałkowanym ciastem. Blaszkę z ciastem wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 185 stopni na 30-35 minut, aż ciasto się zrumieni.
Krem mleczno-kokosowy:
Cukier, wodę i masło umieszczamy w garnku i podgrzewamy do momentu, aż cukier i masło się rozpuszczą.
Mleko w proszku, żurawinę i wiórki kokosowe mieszamy w dużej misce. Wszystko zalewamy roztopionym masłem i dokładnie mieszamy, aż wszystkie składniki się połączą. Jeśli masa jest zbyt rzadka, dodajemy więcej mleka w proszku.
Wykończenie:
Na wystudzony spód wylewamy ciepłą masę mleczną i wyrównujemy wierzch. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i polewamy nią wierzch. Całość wstawiamy na 2 godziny do lodówki. Wystudzone ciasto kroimy na dowolnej wielkości batoniki.