Megawypieki

Batoniki mleczno-kokosowe

Spód:

Krem mleczno-kokosowy:

Dodatkowo:

Kruchy Spód:

Z podanych składników zagniatamy ciasto. Foremkę o wymiarach 25-25 cm wykładamy papierem do pieczenia. Spód blaszki wylepiamy rozwałkowanym ciastem. Blaszkę z ciastem wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 185 stopni na 30-35 minut, aż ciasto się zrumieni.

Krem mleczno-kokosowy:

Cukier, wodę i masło umieszczamy w garnku i podgrzewamy do momentu, aż cukier i masło się rozpuszczą.

Mleko w proszku, żurawinę i wiórki kokosowe mieszamy w dużej misce. Wszystko zalewamy roztopionym masłem i dokładnie mieszamy, aż wszystkie składniki się połączą. Jeśli masa jest zbyt rzadka, dodajemy więcej mleka w proszku.

Wykończenie:

Na wystudzony spód wylewamy ciepłą masę mleczną i wyrównujemy wierzch. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i polewamy nią wierzch. Całość wstawiamy na 2 godziny do lodówki. Wystudzone ciasto kroimy na dowolnej wielkości batoniki.