- 500 g mąki pszennej tortowej
- 10 g drożdży instant
- 300 ml mleka
- 60 g masła
- 2 żółtka
- 75 g cukru
- 1 płaska łyżeczka soli
- jajko- do posmariwania bułeczek
Mleko z masłem umieszczamy w garnuszku i podgrzewamy, aż masło się rozpuści. Następnie do mleka dodajemy cukier i mieszamy, by cukier się rozpuścił.
W misie miksera łączymy mąkę, drożdże i sól. Dodajemy letnie mleko z cukrem i masłem oraz żółtka. Ciasto wyrabiamy przez 7-8 minut . Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrastania.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 10 części i formujemy bułeczki. Bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na 30 minut do ponownego wyrastania.
Wyrośnięte bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Bułki pieczemy 20-25 minut, do zrumienienia.
inspiracja