Megawypieki

Fiński chleb pszenno- żytni

Drożdże i cukier rozpuszczamy w ciepłej wodzie.

Obie mąki przesiewamy do miski, dodajemy sól oraz wodę z drożdżami. Wyrabiamy ciasto- ręcznie lub mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego. Podczas wyrabiania dodajemy roztopione masło i zagniatamy, aż ciasto wchłonie cały tłuszcz.

Miskę z wyrobionym ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 60 minut.

Po tym czasie wyjmujemy ciasto na blat posypany mąką i formujemy bochenek. Uformowany chleb umieszczamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ścierką i odstawiamy na 30 minut do kolejnego wyrastania.

Wyrośnięty chleb nacinamy ostrym nożem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Pieczemy 50-60 minut.

inspiracja