- 225 g mąki żytniej
- 300 g mąki pszennej chlebowej (typ 650)
- 25 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka melasy lub cukru trzcinowego
- 2 płaskie łyżeczki soli
- 300 ml ciepłej wody
- 45 g roztopionego masła
Drożdże i cukier rozpuszczamy w ciepłej wodzie.
Obie mąki przesiewamy do miski, dodajemy sól oraz wodę z drożdżami. Wyrabiamy ciasto- ręcznie lub mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego. Podczas wyrabiania dodajemy roztopione masło i zagniatamy, aż ciasto wchłonie cały tłuszcz.
Miskę z wyrobionym ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 60 minut.
Po tym czasie wyjmujemy ciasto na blat posypany mąką i formujemy bochenek. Uformowany chleb umieszczamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ścierką i odstawiamy na 30 minut do kolejnego wyrastania.
Wyrośnięty chleb nacinamy ostrym nożem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Pieczemy 50-60 minut.