Fiński chleb pszenno- żytni

  • 225 g mąki żytniej
  • 300 g mąki pszennej chlebowej (typ 650)
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka melasy lub cukru trzcinowego
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • 300 ml ciepłej wody
  • 45 g roztopionego masła

Drożdże i cukier rozpuszczamy w ciepłej wodzie.

Obie mąki przesiewamy do miski, dodajemy sól oraz wodę z drożdżami. Wyrabiamy ciasto- ręcznie lub mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego. Podczas wyrabiania dodajemy roztopione masło i zagniatamy, aż ciasto wchłonie cały tłuszcz.

Miskę z wyrobionym ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 60 minut.

Po tym czasie wyjmujemy ciasto na blat posypany mąką i formujemy bochenek. Uformowany chleb umieszczamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ścierką i odstawiamy na 30 minut do kolejnego wyrastania.

Wyrośnięty chleb nacinamy ostrym nożem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Pieczemy 50-60 minut.

inspiracja