Megawypieki

Batoniki z masłem orzechowym na owsianym spodzie

Kruchy spód:

Dodatkowo:

Spód:

Z podanych składników zagniatamy ciasto. Ciasto wałkujemy, przekładamy do blaszki (25×25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i delikatnie dociskamy. Pieczemy 30-35 minut w 190 stopniach. Jeśli spód za mocno się zrumieni, zmniejszamy temperaturę pieczenia. Upieczony spód studzimy.

Wykończenie:

Na upieczony spod wykładamy masło orzechowe i równomiernie smarujemy całą powierzchnię ciasta.

Ciasto kroimy na pół, a każdą połówkę na 7 podłużnych batoników. Najlepiej użyć do tego małego, ostrego nożyka.

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Roztopioną czekoladą polewamy batoniki. Opcjonalnie możemy w tym momencie posypać batoniki dowolnymi dodatkami. Ciastka wstawiamy do lodówki na około 30 minut, aż czekolada stężeje.

Ciastka przechowujemy w lodówce, w szczelnie zamkniętym pojemniku.