Kruchy spód:
- 200 g mąki pszennej
- 150 g płatków owsianych
- 150 g masła
- 1 jajko
- 80 g cukru trzcinowego
Dodatkowo:
- słoik masła orzechowego z kawałkami orzechów (450 g)
- 2 tabliczki gorzkiej czekolady
Spód:
Z podanych składników zagniatamy ciasto. Ciasto wałkujemy, przekładamy do blaszki (25×25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i delikatnie dociskamy. Pieczemy 30-35 minut w 190 stopniach. Jeśli spód za mocno się zrumieni, zmniejszamy temperaturę pieczenia. Upieczony spód studzimy.
Wykończenie:
Na upieczony spod wykładamy masło orzechowe i równomiernie smarujemy całą powierzchnię ciasta.
Ciasto kroimy na pół, a każdą połówkę na 7 podłużnych batoników. Najlepiej użyć do tego małego, ostrego nożyka.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Roztopioną czekoladą polewamy batoniki. Opcjonalnie możemy w tym momencie posypać batoniki dowolnymi dodatkami. Ciastka wstawiamy do lodówki na około 30 minut, aż czekolada stężeje.
Ciastka przechowujemy w lodówce, w szczelnie zamkniętym pojemniku.